Ga naar de inhoud

Onze geschiedenis

RSG Ter Apel bestaat al vanaf 1921 en kent een lange geschiedenis.

De oprichting van onze school wordt op 31 maart 1921 bij Koninklijk Besluit no. 47 op papier vastgelegd. Op 3 september van dat jaar gaan de daadwerkelijke lessen van start. Dat Ter Apel nog voor bijvoorbeeld Emmen, gaat strijken met de eer, is vooral vanwege de politieke lobby van enkele notabelen in het dorp. Zij starten daarmee een band tussen de regio en de school die altijd is blijven bestaan.

Nadat de eerste drie jaar in een tijdelijk schoolgebouw bij het Klooster worden doorgebracht, kunnen leerlingen en leraren in 1924 hun intrek nemen in het markante gebouw aan de Oude Weg 41. Het gebouw, ontworpen door de jonge architect Gart Westerhout, wordt door velen gezien als een prachtvoorbeeld van de Amsterdams Schoolstijl. Supermodern voor die tijd, is het voorzien van duidelijk aanwezige kleuren (rode kozijnen, paarse wanden) en vele, opmerkelijke decoraties.

In de jaren tot de oorlog heeft de school zo’n 100 tot 130 leerlingen. In 1925 zijn het er maar liefst 141 leerlingen. Het zal tot de jaren vijftig duren voor dat aantal weer bereikt wordt!

In 1944 wordt de school (tijdelijk) gesloten als de Duitse bezetter enkele ruimtes in beslag neemt voor opslag en leerlingen opgeroepen worden te helpen met de aardappeloogst. Direct na de bevrijding nemen Poolse soldaten het gebouw in beslag, daarnaast wordt het gebruikt voor de opvang van vluchtelingen en worden gevangen genomen landverraders er vastgehouden.

In 1949 viert de school zijn 25 jarig jubileum. Het wordt een feest voor niet alleen de leerlingen en oud-leerlingen, maar voor de hele omgeving als door bijna alle dorpsgenoten de vlag wordt uitgestoken.

De jaren na de oorlog zijn moeizaam voor de school. De oprichting van het Emmer Lyceum in 1944 speelt parten: het leerlingenaantal neemt sterk af. In 1950 zijn het er nog 87. Als die daling zich doorzet, neemt de gemeente het initiatief om een internaat te stichten. Het doel om leerlingen vanuit het hele land aan te trekken en deze lessen op de RHBS te laten volgen, slaagt. In 1952 worden er 22 jongens aangemeld. Later zal dat doorgroeien tot 54. Een niet onaanzienlijk aantal dat de school in elk geval enorm geholpen heeft om overeind te blijven. Dat neemt niet weg dat de school in 1963 met 113 leerlingen de kleinste HBS van het land is. Maar het staat ook bekend als “het lievelingetje van Den Haag” omdat het zo’n mooie school in zo’n mooie omgeving is.

Als gevolg van de invoering van de mammoetwet, fuseert de R.H.B.S. met de U.L.O in Ter Apel. De naam van de school wordt aangepast: vanaf augustus 1970 spreken we van de RijksScholenGemeenschap Ter Apel. De school zet daarop ook een groeispurt in. In 1973 zijn er inmiddels 765 leerlingen.

In 1986 fuseert de RSG met “De Korenschoof”, de LHNO-school in Ter Apel. De regiofunctie wordt daarmee enorm versterkt. Het vraagt ook om uitbreiding van de school en in 1994 wordt een nieuwe vleugel in gebruik genomen. Inmiddels is ook op aanwijzing van de overheid de school overgedragen aan de gemeente zodat de school vanaf 1992 de naam “Regionale ScholenGemeenschap” draagt. De school blijft echter worstelen met de leerlingaantallen. In 1988 tellen we bijvoorbeeld slechts 657 leerlingen.

Gelukkig kent de school in de jaren negentig weer goede tijden. Het aantal leerlingen groeit. Het gevolg is dat er in oktober 2001 een uitbreiding opgeleverd wordt waarin plaats is voor onder meer praktijklokalen (waaronder een grootkeuken) en een groot studieruimte. In 2004 volgt dan nog een lokaal voor dramatische expressie.

In 2007 wordt een lwoo-afdeling ingevoerd, de school krijgt dan ook de beschikking over een schoolmaatschappelijke werkster en een orthopedagoge. Twee jaar later volgt de opening van de afdeling Techniek Breed. De school blijft onder andere hierdoor groeien. In 2011 kent de school maar liefst 1130 leerlingen. Het gevolg is dat er een nieuwe uitbreiding volgt in de vorm van een gebouw voor de afdeling techniek. In 2020 wordt een compleet nieuw hoofdgebouw opgeleverd. Er wordt dan ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om renovaties aan het oude monument van 1924 uit te voeren, zodat we als school weer jaren mee kunnen!

Een uitgebreide geschiedenis is te lezen in het jublieumboek (klik hier)